Verbeter de duurzaamheid van je huis

led lampen

Duurzaam wonen, we kunnen ons niet voorstellen dat er nog mensen zijn die er nog nooit van gehoord hebben. Burgers en overheden willen hun steentje bijdragen aan het milieu en die ambitieuze klimaatdoelstellingen moet gehaald worden. Waar mensen er al te lange tijd van uit gingen dat die verantwoordelijkheid bij de overheden lag, is inmiddels iedereen er wel van overtuigd dat iedere bijdrage telt, hoe klein ook. Het verbeteren van de duurzaamheid van de eigen woning, bijvoorbeeld door het gebruik van led lampen, is meer dan ooit aan de orde van de dag.

Investeer in energiezuinige toestellen

Als je gaat kijken naar de elektrische toestellen in je woning zul je zien dat, zeker bij oudere toestellen, de hoeveelheid energie die ze verbruiken gigantisch is. Niet alleen heel slecht voor het milieu, maar bovendien ook een aanslag op je portemonnee. Het mag dan wel een hele investering lijken om deze toestellen te vervangen, deze investering verdient zichzelf echt wel terug en het komt het milieu ten goede.

Ga volop voor isolatie

Je zou ervan versteld staan welke voordelen naar duurzaamheid toe het isoleren van je woning heeft. Dakisolatie en vloerisolatie bijvoorbeeld zorgen ervoor dat je heel wat minder moet stoken, wat een lagere uitstoot betekent en dat je daarenboven een veel lagere energiefactuur zult hebben. Door voldoende te isoleren ben je in staat de warmte die je binnen opwekt ook langer binnen te houden en kun je bovendien in de zomer je woning lekker koel houden.

Kies voor led lampen

Verlichting zijn we vaak niet als een energieverslindende factor, maar dat is volledig onterecht. Er moet heel wat energie opgewekt worden om de verschillende kamers in je woning te verlichten en door in te zetten op led lampen beperk je de belasting op het milieu alvast een goor stuk. Led lampen zijn niet alleen een goede keuze naar energieverbruik toe, ze gaan ook heel wat langer mee waardoor ook de duurzaamheid bevordert wordt.

Al gedacht aan zonnepanelen en een warmteboiler?

Door te investeren in zonnepanelen en een warmteboiler maak je van je woning een echt duurzame woning. Je bent hierdoor in staat om in je eigen energie te voorzien en dat betekent een aanzienlijk lagere belasting op het milieu, en op je budget natuurlijk. Energiezuinige en energieneutrale woningen zijn de toekomst en daar kun je vandaag al mee van start gaan.

Duurzaamheid is een gedeelde verantwoordelijkheid

Burgers die investeren in duurzaam wonen, mogen door best voor beloond worden en dat is vandaag al het geval. De overheid voorziet in tal van premies en tegemoetkomingen voor woningeigenaren die bereid zijn hun steentje bij te dragen. Investeer je in duurzaam wonen, vraag dan vast en zeker na op welke premies je hiervoor recht hebt. Samen kunnen we naar een duurzaam woonbeleid gaan en als iedereen, hoe bescheiden ook, hieraan meewerkt, zijn de doelstellingen echt wel haalbaar. Led lampen, zonnepanelen, een warmteboiler en goede isolatie, het zijn nog maar enkele van de zaken die je zelf kunt ondernemen waar jij zelf ook beter van wordt. Doe de check van jouw woning en help mee aan het realiseren van duurzaam wonen.